opublikowane · 7 kwietnia 2021 Wiosna już do nas przyszła. Pierwsze kwiaty już rozkwitły i niestety będą z nami tylko chwilkę. Aby cieszyć się nimi dłużej, przygotowaliśmy dla Was instrukcję jak wykonać krokusy z krepiny. Zapraszamy do zabawy 🙂 Do wykonania krokusów będziemy potrzebowali: – krepiny (u mnie w kolorach: żółta, biała, jasnoróżowa, fioletowa, zielona, pomarańczowa) – nożyczki – klej – nici – wykałaczki Z krepiny wycinamy 3 paski ( 2,5 cm x 15 cm). Pasek składamy na pół i w miejscu zgięcia skręcamy krepinę, w sposób pokazany na zdjęciu (tak jak zawija się cukierki, z tym że tutaj krepinę przekręcamy tylko raz). Kolejnym krokiem jest uformowanie płatka przez nałożenia na siebie obu połówek. Następnie rozciągamy krepinę u góry płatka. Powstaje kształt przypominający łyżeczkę. Postępujemy tak z pozostałymi płatkami. Z żółtej krepiny wycinamy pasek o wymiarach 6 cm x 6 cm. Pomarańczową krepinę wycinamy w ten sam sposób i używamy jej do wykonywania żółtego krokusa. Wycięty pasek lekko rozciągamy i nacinamy na głębokość ok 3 cm. Nacięcia skręcamy, tworząc pręciki kwiatka. Pręciki zwijamy, wkładając w środek wykałaczkę. W tej czynności można użyć kleju lub mocno owinąć nicią. Powstaje mała „miotełka”. Pręciki mocujemy do płatka przy pomocy nici. Przykładamy kolejne płatki, tworząc kielich krokusa. Wszystko mocno okręcamy nicią.. Z zielonej krepiny wycinamy pasek o szerokości 1,5 cm. Rozciągamy go i tak przygotowaną tasiemką oklejamy dół kwiatka i wykałaczkę. Wycinamy liski i przyklejamy je do powstałego krokusa. I gotowe 🙂